vissza...
Budapest, VII. Izabella utca 35.

Információ munkaidőben: 342-01-54
...vagy azután:  06-20-45-45-105
E-mail:  info@hevederzar.hu 

Illetve van ilyen izénk is,
munkaidőben 
ezen is hívhat:
zárszaküzlet és szerviz
Kulcslyuk

Másolhatatlan kulcsok...

...nem léteznek.   Önök közül sokan keresnek olyan zárat aminek a kulcsait nem lehet 
lemásolni.  Tessék elhinni, minden kulcsot le lehet másolni.  Amit egyszer már legyártottak 
azt bármikor lehet reprodukálni.Lehet könnyű, nehéz vagy nagyon nehéz, de ha akarjuk,megy.

Másolásvédett  kulcsok  vannak,  ez egy kicsit más,  és ennek vannak mindenféle kategóriái.
A másolás ellen védett kulcs lényege hogy a szóban forgó zárhoz senki más, csakis a tulajdonos másoltathasson kulcsot. A jogosultságot legtöbbször egy kódkártya jelzi, ez tartalmazza a kulcsokba ütött kódszámot is, és a tulajdonos a kulcsok rendelésekor a kártya bemutatásával igazolja a másoltatáshoz való jogát. A kulcsot csakis a vezérképviselet,vagy az arra felhatalmazott kulcsmásolók másolhatják, ők rendelkez- nek a zárakhoz tartozó speciális nyerskulcsokkal,melyet a zárgyártó igyekszik mindenféle különleges egyedi védelemmel ellátni, hogy az illetéktelen másolást lehetetlenné tegye.
Skype Me™!
Skype Me™!
jó tudni...
referenciák...
áraink...
termékek...
szolgáltatások...
hol talál minket...
rólunk...

...zárainknak karbantartása

...betörések
módszertana

...félelmek
és tévhitek

...mi mennyi és miért annyi?

...másolható vagy sem?

A másolásvédett kulcs nagyon jó dolog... feltéve hogy szüksége van rá. A másolásvédett kulcsot bátran oda lehet adni a kertésznek, festőnek, villanyszerelőnek, szomszédnak hogy a kutyát etesse amig a család nyaral, anyósnak, gyereknek, bárkinek, nyugodt lehet a felől, hogy arról a kártya nélkül nem készíttethetett másolatot.
A másolásvédett kulcsot mindenki szereti, viszont nem mindenkinek van szüksége rá. Érdemes tehát megfontolni, mikor zárbetétet vásárol, akar-e olyan szolgáltatásért felárat fizetni amire esetleg nincs is szüksége és talán sosem fogja az előnyeit kiélvezni?
Merthogy egy panzió, hotel tulajdonosának fontos a tudat hogy vendégei nem másolgatják a szobakulcsokat, ugyanígy jó ez egy cég esetében, melynél ha a távozó alkalmazott leadja a neki kiadott kulcsot, biztos lehet benne hogy nem maradt nála visszaélésre alkalmas illetéktelen másolat.

A józan gondolkodású lakástlajdonos viszont nem adja olyannak a kezébe a lakáskulcsot akiben nem bízik meg, és ha nincs neki kertésze, bejárónője, ilyen helyzet elé az élet nemigen álltja. Akkor meg minek a másolásvédett kulcs, ha egyszer nem is kell!?
A kártya flancos dolog, menő meg komolynak, szuperbiztonságosnak tetszik tőle a zárbetét, bár attól cseppet sem biztonságosabb, de ha elvész, baj van. És ez gyakran elvész, tapasztaljuk, halljuk, elteszik fiók mélyére, megfeledkeznek róla, költözéskor elkeveredik, nyűg és gond, senki sem szereti rakosgatni, őrizgetni. Amikor meg kéne, nincs meg, kulcsot másoltatni e nélkül meg nem lehet, zárcsere tízezer.. Vagy húszezer.
Ez egy kissé sok pénz a semmiért.

Fontos ezeket a szempontokat figyelembe venni zár vásárláskor, meg kell fontolni, mire kell, és mire érdemes pénzt kiadni. Először is védjük meg magunkat a betörőktől, másodsorban védjük meg magunkat saját hülyeségünktől.

A másolás elleni védelem drága dolog, drága a gyártónak tehát drága a vásárlónak is. Ezt a felárat kétszer fizetjük ki, egyszer a zár árába beépítve, hisz ezek a betétek drágábbak mint másolható kulcsos társaik, második alkalommal pedig a kulcsok másoltatásakor, a védett kulcs másolásának ára egy hasonló kategórás, másolható kulcsénak körülbelül másfél-kétszerese. Érdemes akkor vennie ilyet ha tényleg szüksége van rá....vagyis hogy mitől nem másolható a kulcs, hogyan garantálja a zárgyártó hogy a zárhoz csak a képviselet másolhat kulcsot. Hát... Nehézkesen.

A minimális amit egy zárgyártó megtehet, hogy a védett zár nyerskulcsát visszatartja, és azokat szigorúan csak a vezérképviselet, és esetenként az azzal szerződött pertnerek számára biztosítja.
Egyszerű, vagy akár lapmart kulcsok esetén ez elegendő védelem, ha a kulcsmásoló nem kap nyerskulcsot amiből a másolatot elkészíthetné akkor nem tudja lemásolni. Ez a másolásvédelem alapvető elve, és ez többnyire működik is.
A nagyobb nyerskulcsgyártó cégek ráállnak ezeknek a kulcsoknak a gyártására, ez egy-két-három év a megjelenéstől általában.
A kulcsprofil védettségét minden országban megvásárolni rettenetesen drága, erre a világ pénze is kevés, ezért a zárgyártó inkább megállapodik a nyerskulcsot gyártóval, megkéri hogy ne gyártsa a zárához alkalmas nyerskulcsot, és némi pénzösszeggel nyomatékosítja az ideológiát. Ez addig működik amig a zárgyártó győzi fizetni a védelmi pénzt, vagy a nyerskulcsot gyártó cégnél az egyik matematikus kiszámolja hogy nem jobb neki évi egyszeri százezer euró bánatpénz, mint tízmilliószor öt eurocent tiszta profit minden kulcs után.
Előbb vagy utóbb megkezdik a nyerskulcsok szériagyártását, innentől a másolás elleni védelem megszűnik, a lakatos megveszi az utángyártott nyerskulcsot innentől a profit az övé a kulcsot szabdon, legálisan másolhatja.
Természetesen a lakatos ezt megelőzően is tud bütykölni egy darab vasból egy kulcsot, még ha nincs is megfelelő nyerskulcsa, ha elég ügyes, kitartó és elhivatott, idő és kitartás kell csak hozzá és el tudja készíteni a szükséges kulcsot.
Ez nem mindig bonyolult, magunk is képesek lennénk sok jelenleg is védett kucsot másolni, a technikai lehetőség adott, a józan megfontolás szab itt határt a határtalan pénzéhségnek. A gondolkodni képes lakatos nem szán rá két-három munkaórát hogy kifarigcsáljon egy háromezer forintot érő kulcsot, mert egyszerűen nem éri meg neki vacakolni.
Másrészt, és e második érv jóval többet nyom a latban, az okos lakatos nem szúr kia a zárgyártóval, nem faragja meg melldöngetve a védett kulcsot mert ha ennek híre megy, szinte biztos hogy a gyártó bizalmára többet nem számíthat és a termékét ebben a földi életében már nem forgalmazhatja. Ugyan kinek kell ez? Egy vacak kulcsért az ember nem rúgja össze a port a partnereivel.
Ez különben nem is jellemző, a kulcsmásoló kollegák többnyire tisztában vannak ezekkel, nemigen hallottam még a szakmában ilyen fajta visszaélésről.Vannak akik nem így gondolkodnak, az ő kedvükért vezetik be a gyártók az egyedi védelmi azonosítókat. Vagyis olyan védelmi rendszereket dolgoznak ki kulcson és záron belül, amit a kulcsmásoló fizikailag nem tud utánozni, vagy ha mégis, hát olyan nehézségek árán hogy megemlegeti. Nem nagyon szokták/szoktuk megpróbálni.

amitől mindenképp óvakodjon...

Mul-T-Lock Interactive

Érdekes szerkezet, a kulcsokat mozgó csapokkal látják el ezeknek régiónként, kulcsprofilonként más és más az elhelyezkedésük. A mozgó csapnak a zárbetéten belül megtalálható az ellenpárja, mely azt a csapot kitolja a kulcs síkján kívülre. Házilag, utólag, barkácsilag elkészíteni a megfelelő méretben és helyen nemigen lehet.

Mottura Champions C31

Mágnes a kulcsprofilban, akár az egykor volt, szebb időket látott és mára idejét múlt mágneses Elzett cilinderzár, ha még tetszik emlékezni a nyolcvanas évekre. A kulcsban lévő mágnesnek a zárbetéten belül adott az ellenpárja, azt a helyére húzva engedélyezi a zárbetét elforgatását. A mégnes ereje itt nem számít, inkább csak annak megléte a lényeges.

Kaba Quattro

A Quattro elnevezés a négy csapsorra utal, nem is ez a különleges a zárban, hanem hogy a furatok a kulcsprofil síkjára nem merőlegesen, hanem 15 fokos szögben helyezkednek el. A zár évtizedes fejlesztés, a kilencvenes évek elején, amikor újdonságnak számított a kulcsmásolók csak a derékszögben fúrt kulcsokra voltak felkészülve, vagy leginkább már arra sem , ezért nem tudták lemásolni.

Keso 10RS

Lépcsőzetes marások a kulcsban, speciális maró és letapogató szerszámok szükségeltetnek ezeknek a másolásához, mellyel halandó lakatos nemigen rendelkezik, ilyen speciális marószerszámokat nem nagyon használ.

HF Seciurité Axira

Szemből mart kulcs, erre a kulcsmásolók nemigen vannak felkészülve, magát a nyerskulcsot sem tudják beszerezni, sem pedig a marásokat elkészíteni megfelelő célgép híján. A kulcsszár közpotjában elhelyezett rugós csap még egy fokkal nehezebbé teszi a másolást. Átlagos lakatos nem csinál ilyet.

EVVA 3KS (3kurven system)

A kulcsprofion három marási pálya fut végig, két különböző mélységben, valamint a kulcsprofil oldalán döntött szögű marások biztosítják hogy komoly előkészületek és technikai háttér nélkül a kulcsot ne sokszorosítsa senki.

Pár szó a technikai oldalról...

Kütyük meg bizgentyűk
kedvenc kóklereink...